Vi guider
Vi guider til én af sæsonens vigtigste vitaminer
D-vitamin er en af de vigtigste vitaminer for kroppen – især for os, der er bosat i Norden. Faktisk så vigtig, at Sundhedsstyrelsen har ændret deres anbefalinger til, at børn over 4 år og voksne anbefales 5-10 µg i vinterhalvåret. Vi gør dig klogere på solvitaminet og tager dig igennem Stribernes brede sortiment af D-vitamin.

D-vitamin, D3 eller solvitaminet, som mange kalder det, indgår i mange vigtige processer i kroppen. Især på vores breddegrader er det vigtigt at være opmærksom på ikke at få D-vitamin mangel, da vi har få solskinstimer om året, som er kilden til D-vitamin. Striberne har masser af forskellige typer af D-vitamin til både voksne og børn, som vi kigger nærmere på i artiklen. Men først skal vi nørde vitaminet en smule.  

Hvad er D-vitamin?

Solen er som skrevet den absolut vigtigste kilde til D-vitamin, da solens UVB-stråler medvirker til at danne det inaktive D-vitamin i kroppen. Herefter omdannes den ikke-aktive D-vitamin til et aktiv et af slagsen i leveren og til sidst den endelige aktivering i nyrerne. Mangel på D-vitamin ses langt oftere i de nordlige lande og sjældent i de sydlige, hvor folk eksponeres mere for solens UVB-stråler. Derfor har Sundhedsstyrelsen bl.a. også ændret deres anbefalinger af D-vitamin til befolkningen herhjemme, som vi kommer tilbage til senere.


D-vitamin kan dog også tilføres kroppen ved hjælp af specifikke fødevarer som æg, fed fisk og ost eller som et dagligt kosttilskud. Vitaminet er fedtopløseligt, som betyder, at det kun kan optages i kroppen ved hjælp af kolesterol (fedtstof). Det er derfor en god ide at tage sit kosttilskud i forbindelse med et måltid. Det betyder også, at D-vitamin ikke kan opløses i vand og udskilles med urinen. I stedet kan det ophobes i kroppens fedtdepoter.


Hvad bruger kroppen D-vitamin til?

I dag findes der rigtig meget viden om, hvor vigtigt D-vitamin er, for at kroppen kan fungere optimalt. D-vitamin bidrager bl.a. til:

 • Et normalt niveau af kalk i blodet

 • Immunsystemets normale funktion

 • En normal optagelse af kalk og fosfat

 • At vedligeholde en normal muskelfunktion

 • Spiller en rolle i celledelingsprocessen

 • Vedligeholder normale knogler og tænder


Sundhedsstyrelsen anbefalinger om tilskud af D-vitamin

I vinterhalvåret dannes der ikke D-vitamin i huden på vores breddegrader i så stor grad, på grund af det manglende sollys. Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen personer fra 4 år og op at tage et dagligt tilskud på 5-10 mikrogram D-vitamin fra oktober til april.
Dog anbefales særlige grupper i befolkningen et forebyggende tilskud af D-vitamin hele året, som du kan se nedenfor:


5-10 µg D-vitamin fra oktober til april
10 µg D-vitamin dagligt fra oktober til april anbefales til:

 • Børn over 4 år

 • Voksne, som ikke tilhører nogen af nedenstående grupper

​​​​​​​​​​​​​​10 µg D-vitamin hele året
10 µg D-vitamin dagligt hele året anbefales til:

 • Børn 0-4 år (D-dråber, eller for børn over 3 år i en multivitamin)

 • Gravide og kvinder, der ammer

 • Børn og voksne med mørk hud

 • Børn og voksne som bærer en tildækkende påklædning om sommeren

 • Personer, som ikke kommer udendørs til daglig, eller som undgår sollys

20 µg D-vitamin og 800-1000 mg calcium hele året
20 µg D-vitamin dagligt kombineret med 800-1000 mg calcium anbefales hele året til:

 • Personer over 70 år

 • Beboere på plejecentre

 • Personer i øget risiko for knogleskørhed uanset alder


Stribernes sortiment

Matas HelseStriber har et bredt udvalg af D-vitamin til hele familien. Her finder du D-vitamin 10 µg, 40 µg og 70 µg. Der findes også en vegansk variant uden animalske ingredienser og som en ny tilføjelse til udvalget, er der kommet en tygbar variant med skovbærsmag. Den kan især være god til de mindste fra 3 pr og opefter, der ikke kan lide at sluge tabletter. Rådfør dig altid med din læge, hvis du er i tvivl om, hvor mange µg D-vitamin, du skal tage dagligt.
Relaterede produkter

Hvor meget af vitaminet er relevant for dig?

Hvis du ikke har fået andet at vide fra din læge eller tilhører en af grupperne som nævnt ovenfor, så er 10 mikrogram nok. Det er vigtigt at huske, at det her vitamin er fedtopløseligt, og derfor skal vi kun tage det kroppen har brug for. For en almindelig voksen er der dog ganske langt op til det man kalder ”øvre sikre grænse for dagligt indtag”, men denne grænse er inklusiv alt du indtager – også D-vitaminen fra din rygbrødsmad med laks.


Du skal være opmærksom på at, der er D-vitamin i mange kosttilskud, og tager du allerede fx fiskeolie og en multivitamin, så er du formentlig godt dækket ind, når det kommer til vitamin D.

D-dråber kan være kedelige at skulle huske i hele 4 år, men ved 3 år kan du skifte til en tygbar version -  evt. en multivitamin.

Du finder hele sortimentet af Matas’ HelseStriber lige her.


Aflever din tomme emballage i Matas

Vidste du, at du kan aflevere din tomme emballage fra Matas kosttilskud i din Matas? Vi indsamler de brugte emballager i vores Retursystem og genbruger dem til ny emballage i et closed loop system. Det kan du læse meget mere om i denne artikel


Har du lyttet til vores nye podcast Nøgne Sandheder? Ellers lyt med her!  ​​​​​

Relaterede artikler

Mød de nye HelseStriber

Nyhed

Mød de nye HelseStriber

Nu er det endelig blevet Matas HelseStribernes tur til at komme over i det nye, nordiske stribe-design. I den forbindelse har vi i Matas udviklet nye spændende produkter og ellers bevaret den høje kvalitet, som kosttilskuddene er kendt for. Vi har snakket med udvikleren bag HelseStriberne, der gør dig meget klogere på relanceringen.

Læs Mere
Det gode, grønne valg: Veganske HelseStriber

Nyhed

Det gode, grønne valg: Veganske HelseStriber

Det lader til, at den veganske bølge er kommet for at blive, og sundheds- og skønhedsverdenen har i den grad også omfavnet tendensen. Vi har lyttet til jer kunder og udviklet 2 kosttilskud, der begge er helt uden animalske ingredienser. Du kan blive klogere på dem lige her.

Læs Mere
40 % besparelse af plastik på de nye HelseStriber

Nyhed

40 % besparelse af plastik på de nye HelseStriber

HelseStriberne har fået en gedigen makeover og er endelig kommet over i det nye, moderne Stribe-design. Det er ikke kun designet, der er nyt. Emballagen er også i den grad blevet optimeret især med henblik på at spare mere plastik.

Læs Mere
HelseStriberne udvides med inner beauty

Vi guider

HelseStriberne udvides med inner beauty

Skønhed kommer ikke længere kun udefra via hudplejeprodukter og makeup. Nej, i dag kan skønhed i høj grad også komme indefra. I forbindelse med relanceringen af Matas HelseStriber har vi udviklet to nye inner beauty produkter.

Læs Mere